På scen

Folkteatern 2021/2022
Allt som var självklart sattes på paus. Allt detta som ersatts med distans, skydd och restriktioner. All denna längtan. Efter ett år som inget annat startar vi om. Det finns ett liv efter detta. Och det börjar nu. Välkommen tillbaka!
av Jens Ohlin
Det farligaste som finns är att säga sanningen.
Det är med stor glädje vi nu kan meddela att succéföreställningen ”Misantroperna” av Jens Ohlin kommer att ha nypremiär 28 augusti 2021!

Nypremiär 28 augusti 2021 Stora Scenen. Fler biljetter släppta!

Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Folkteatern följer alla rådande direktiv för att minska smittspridningen av covid-19 och reglerar alla delar av verksamheten efter detta. Du är varmt välkommen tillbaka till Folkteatern, tryggt och fint.
av Olga Ravn
Går det att skriva sig ur en förlossningsdepression?
Från och med nu är det Annas arbete att vara mamma. Hon ska ha en moders naturliga omtänksamhet och instinkt men fortfarande vara självutvecklande, sensuell, vacker och djup. För att stå emot förlossningsdepressionen vänder sig Anna till litteraturen.

Sverigepremiär 23 oktober 2021 Lilla Scenen

 

Fritt efter Friedrich Schiller
Häng med in i kaosets dimma
Välkomna in i dimman och upplev rövarnas gemenskap och omfamna den drömska stämning som denna prisade klassiker bjuder på.

Premiär 12 november 2021 Stora Scenen

 

av August Strindberg
Hämt-teater levereras till ditt vardagsrum.
Vårens exklusiva succé, som spelades på hemlig lokal för endast fyra i publiken, återuppstår i ny kostym och levereras hem till publiken på begäran och skapar tillgänglighet på helt nya nivåer.

Spelas hösten 2021

 

av Charlie Chaplin i en fri bearbetning av Erik Holmström
Ta en powerwalk på löpande bandet
"Moderna tider" blir en förtätad helaftonsföreställning med extra allt som kommer att kretsa kring synen på arbete, hur denna förändrats och hur detta påverkar våra liv och relationer. Med ohärmbar Erik Holmström-humor och helt utan dockor tar han sig nu an ett av filmhistoriens mest ikoniska verk.

Urpremiär 26 februari 2022 Stora Scenen

av Guillermo Calderón
Vad hände med Palmes dröm om Sverige?
Personliga paradoxer och sociala dilemman avhandlas oemotståndligt i denna pulserande, surrealistiska föreställning. Fyra vänner, barn till exilchilenare, spekulerar vilt kring vad Olof Palme skulle tyckt om Sverige idag.

Göteborgspremiär 11 mars 2022 Lilla Scenen

 

av Valerie Solanas
Scum-manifestet är konfrontation, grova överdrifter, glasklara sanningar, febriga utopier, djupa insikter, parodi, kärlek och uppror. Det här är inte ”stor konst”, ”djupa grejer” eller att ”sluka kultur”. Det här är en ”ishacka i patriarkatets arsle”. Orden är Valerie Solanas egna. Kom an bara.

Nypremiär våren 2022

Din digitala salong för global scenkonst.
Fjärde Scenen bjuder på handplockade verk du kan uppleva på din skärm: nya berättelser, fördjupning, trams, verklighetsflykt, experiment och inspiration. Möt konstnärer, aktivister, musiker, dramatiker, filmskapare och pionjärer från hela världen, i en ny dimension av internationell scenkonst.

Fjärde Scenen – bara ett klick bort. Alltid öppet.

 

Fri entré
Releasekonsert: ”Halfway Through”
Pianisten och sångaren Emil Carlsson Rinstad är tillbaka, med en EP om att (statistiskt) plötsligt vara halvvägs genom livet.

Konsert 20 augusti 2021 Lilla Scenen

Svenska jazzstjärnor möter gäster från hela världen, på projektor.
Nils har med sin kamera samlat musiker, röster och personligheter på resor i Japan, Indien och Europa, och toppat med rara fynd på internet. Resultatet blir nånstans mittemellan filmvisning och en i högsta grad levande konsert.

Konsert 21 augusti 2021 Lilla Scenen

 

Dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.
Fyra kvällar i höst förvandlas Lilla Scenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.

Filmvisning 31 augusti, 7 september, 28 september, 4 november Lilla Scenen/Foajén

Åsa Wikforss, Mikael Löfgren och Jens Ohlin i ett samtal apropå ”Misantroperna”
Har vårt rationella samhälle skapat ett vakuum där vi nu okontrollerat kan ösa våra känslor och lägsta impulser? Vi diskuterar dessa frågor tillsammans med filosofen Åsa Wikforss, skribenten Mikael Löfgren och Jens Ohlin, som skrivit, regisserat och även agerar föreställningen “Misantroperna”.

Publiksamtal 1 september 2021 Foajén

Fri entré
Konsert
Det energifyllda, tajta och sömlösa soundet som tagit MUSICMUSICMUSIC runt världen i 18 års tid är intakt, men nu läggs ytterligare en färg och klangvärld till. Hör trion framföra ny musik tillsammans med viola da gamba, basklarinett, fiol och flöjt!

Konsert 4 september 2021 Lilla Scenen

Kent Werne, Mattias Hagberg och Jens Ohlin i ett samtal apropå ”Misantroperna”
Mattias Hagberg samtalar med Kent Werne, aktuell med den uppmärksammade boken Allt är en konspiration – en resa genom underlandet (Ordfront förlag) samt Jens Ohlin, som skrivit, regisserat och även agerar i föreställningen “Misantroperna”.

Publiksamtal 8 september 2021 Foajén

Fri entré
Releasekonsert: Breathing Techniques EP
Med musikaliska rötter dels i improvisation, dels i pop och soul, har Wallentins karriär korsat ett flertal mångfacetterade territorium. I september 2021 släpps den fjärde EPn i ordningen, med titeln ”Breathing Techniques”. Dessa två kvällar bjuder på EP-release samt livepremiär för nytt material.

Konsert 10–11 september 2021 Lilla Scenen

En serie intima spelningar
I år är det sexton år sedan debutalbumet ”Look! It's El Perro del Mar!” släpptes, vilket kommer att firas med en serie intima spelningar under hösten. Konserterna kommer att ta fasta på materialet från albumet och utforska hur de kan låta i en modern kontext. En unik upplevelse som inte bör missas.

Konsert 21-23 september 2021 Foajén 

Bokrelease
Denna kväll firas släppet av poesidebuten “Nattens armar når oss inte nu. En vittnessaga om staden där vi levde.” (Virens förlag). Under kvällen bjuds det på både läsning och livemusik. Boken trycks upp on demand och du kan beställa direkt på plats.

Bokrelease 24 september 2021 Foajén 

Fri entré
I samarbete med Göteborgs Poetry Slam
Fängslande texter från såväl oupptäckta berättare, svenska och internationella mästare i poetry slam och etablerade bokpoeter och författare. Här blandas nyfikna debutanter med världsnamn inom genren. Konferencier: Olivia Bergdahl

Spoken Word + Öppen scen 29 september, 20 oktober, 15 december 2021

Fri entré
Releasekonsert: ”Basement music”
Rytmiskt kantig och melodiskt vild musik som töjer och tänjer i sig själv, är fylld av harmoniska spänningar och samtidigt vacker. Viktor Skokic sextett skivdebuterade våren 2020 på det alltid lika intressanta Jazzland Records (NO). Nu ska det äntligen firas!

Konsert 30 september 2021 Foajén

Releasekonsert
Efter flera släpp på Höga Nord Rekords firas denna kväll trions tredje fullängdare. Vig en kväll åt analog, psykedelisk kraut. Upplev frammaningen av den mest dansanta technofunk du upplevt.

Konsert 2 oktober 2021 Foajén

I samarbete med Clandestino Festival.
Etran de L’Aïr: Med repetitiva rytmer och slingriga gitarrer har tuaregrocken, eller ökenbluesen, blivit ett älskat fenomen över snart sagt hela världen. Kiko Dinucci: En avskalad men intensiv samling låtar med körer och sambarytmer, inspelade med analog värme som påminner om 70-talets tropicali.

Konsert 9 oktober 2021 Foajén

Konsert
Anders Boson Jazz Ensemble är namnet på sångaren och trumpetaren Anders Bosons sprillans nya grupp. En pianotrio plus tre blåsare. Själfullt, melodiskt och vackert.

Konsert 14 oktober 2021 Foajén

En kabaret, en begravningsplats, en cirkus, en godnattvisa.
Beloveds är septetten som med stökiga instrumentlådor spelar underbara och fula toner. De kollektiva arrangemangen av svensk, rysk, palestinsk och amerikansk poesi presenterar musikaliska berättelser med spår av Liberation Music Orchestra, Victor Jara, Kurt Weill och Robert Wyatt.

Konsert 21 oktober 2021 Foajén

Konsert
BADA hämtar ljud och inspiration från många, ibland motstridiga, håll: drone, dissonanser från piporglar, stamrytmer, obskyra slidegitarrer och distade basar. Utifrån dessa olika källor kan den kreativa processen fortsätta att konstant mutera.

Konsert 30 oktober 2021 Foajén

I samarbete med Clandestino Festival.
Etran de L’Aïr: Med repetitiva rytmer och slingriga gitarrer har tuaregrocken, eller ökenbluesen, blivit ett älskat fenomen över snart sagt hela världen. Kiko Dinucci: En avskalad men intensiv samling låtar med körer och sambarytmer, inspelade med analog värme som påminner om 70-talets tropicali.

Konsert 6 november 2021 Lilla Scenen

Folkdans som du aldrig upplevt den förut
Solitude är ett verk som berör konflikten mellan kollektiv och individ i ett samhälle där människan uppmanas till oberoende men samtidigt går under av ensamhet. Med puls och rytm som drivkraft skapar fyra dansare samt två folkmusiker en föreställning med både groove och vibration.

Gästspel 22–23 april 2022 Lilla Scenen

En serie digitala scener som speglar tillståndet i världen just precis nu.
Urgent Drama är en akutinsats. Lika snabbt som viruset sprider sig, ville vi fånga den nya situationen världen genomlever. Vi samlade in ett tjugotal korta scener från dramatiker över hela världen. / "Jag blir riktigt upprymd av ”Urgent drama” ... jag blir brydd, road och överraskad." Expressen

Se scenerna när och var du vill via Fjärde Scenen

Fri entré
av August Strindberg
Inte som verkligheten. Mer än verkligheten.
Välkommen till Strindbergs drömspel. Till hans mest älskade drama, hans största smärtas barn. Här existerar inte tid och rum. Inbillningen väver nya mönster. Personer klyvs och fördubblas. Och det enda man kan vara riktigt säker på, är att det är synd om människorna.

Premiär under 2023

Ny konst vid toaletterna och på Folk
Folks och Folkteaterns toalettutrymmen fått sig en rejäl makeover. Konstnären Ekta har gett varje bås ett unikt utseende efter en gemensam färgpalett. Han kallar själv utsmyckningen ”ett genomarbetat slarv” och har inspirerats av lappteknik. I höst kommer konst av Ekta även att sitta uppe på Folk.

Se Ektas konstverk de dagar vi har öppet

Fri entré
"Samlade djur"
Hösten 2020 har konstnären Mikel Nilsson fått fria händer i foajén in mot Lilla Scenen. Resultatet, väggmålningen ”Samlade djur”, finns att beskåda hela säsongen. Motiven, de instängda, söta djuren, är ett tema Mikel Nilsson sysslat med tidigare.

Konst av Mikel Nilsson i Foajén vid Lilla Scenen

Fri entré
Servering FOLK på folkteatern
DJ's, livekonserter, filmvisningar, releasefester ...
FOLK - naturvinsbar och vegetariska matsal - har ett eget program på Foajéscenen som innehåller stökiga frijazzkvällar, anarkistisk hiphop, elektroniska ljudexperiment och akustiska popkvällar mm.

Under hela året i Foajén och baren

Välj datum
fre
20
aug
20:00
Lilla Scenen
lör
21
aug
20:00
Lilla Scenen
lör
28
aug
18:00
Stora Scenen
tis
31
aug
19:00
tis
31
aug
19:00
Stora Scenen
ons
01
sep
17:30
Fri entré
ons
01
sep
19:00
Stora Scenen
tors
02
sep
19:00
Stora Scenen
fre
03
sep
19:00
Stora Scenen
lör
04
sep
19:00
Stora Scenen
lör
04
sep
19:30
Lilla Scenen
tis
07
sep
19:00
tis
07
sep
19:00
Stora Scenen
ons
08
sep
17:30
Fri entré
ons
08
sep
19:00
Stora Scenen
tors
09
sep
19:00
Stora Scenen
fre
10
sep
19:00
Stora Scenen
fre
10
sep
20:00
Lilla Scenen
lör
11
sep
19:00
Stora Scenen
lör
11
sep
20:00
Lilla Scenen
tis
14
sep
19:00
Stora Scenen
Filtrera / Äldre arkiv

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär