Birgitta Egerbladh

Koreograf / Regissör

Koreografen, regissören och kompositören Birgitta Egerbladh är född 1956 och uppvuxen i Umeå. Hon har gjort sig känd för sin egensinniga blandform av dans, teater och musik som kallats både nyskapande och folklig. Hon skapar sina föreställningar utan manus i nära samarbete med ensemblen och dramaturgen Marie Persson Hedenius. Birgitta Egerbladh beskriver ofta, på både ett allvarligt och humoristiskt sätt, människan i vardagen.

Ett urval av hennes verk är Varför kysser alla Solveig? (Göteborgs Stadsteater), Och där emellan (Kungliga Baletten), From me to you (Göteborgsoperans balett), Händelser i hemmet (Teater Pero), Tjechovträdgården och Köra och vända eller Dit jag längtar så (Kulturhuset Stadsteatern), Kom ta min hand (Folkteatern Gävleborg), Som i en dröm (Uppsala Stadsteater), Bråttom bråttom (Unga Dramaten) och Norénhotellet (Helsingborgs Stadsteater). Hon har även samarbetat med humorgruppen Klungan, till exempel i föreställningarna Det är vi som är hemgiften och Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter.

Birgitta har erhållit bland annat Cullbergstipendiet, Thaliapriset, Teaterkritikernas pris och Gannevikstipendiet. Hon är dessutom hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Umeå universitet. 1969 medverkade hon i och skrev musiken till Umeå Shakespearesällskaps uppsättning av Sandlådan av Kent Andersson.

Våren 2018 kommer hon för första gången till Folkteatern i Göteborg, med urpremiären av Prat och människor.

 

Fotograf: Morgan Norman

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär