Erik Holmström

Regissör / Dramatiker

Erik gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2008 och har sedan dess arbetat som regissör, dramatiker och skådespelare i flera uppmärksammade projekt. Mellan 2009 och 2013 var han konstnärlig ledare på Turteatern i Stockholm. Där satte han bland annat upp SCUM-manifestet, Den nya gudomliga komedin och Ferdydurke.

Erik Holmström driver nu Malmö Dockteater, där man gör dockteaterföreställningar för vuxna. Med sin unika estetik har han gjort hyllade Funktionell dumhet, baserad på Roland Paulsens bok Vi bara lyder, och den fristående fortsättningen Skvalpet.

Han har även satt upp Kung Ubu på Örebro Länsteater, Mamman på Teater Tribunalen och Teatermannen förändrar världen på Borås stadsteater.

I år är han aktuell på Malmö Stadsteater med Vad gör vi här? och på Orionteatern med Automata, en föreställning helt utan skådespelare och klassisk handling (scenografi Maja Kall, musik Dror Feiler). Erik sätter i höst även upp Flickland på Dramaten. Våren 2018 regisserade Erik för första gången i Göteborg: Doktor Faustus, på Folkteatern.

Våren 2022 regisserar Erik Holmström Moderna tider på Folkteatern.


 

"Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2018 tilldelas Erik Holmström för att radikalt ha förnyat formspråket för den samtida dockteatern i intensivt samspel med den dramatiska teatern. År 2018 har han på Malmö Dockteater och andra scener skapat flera uppsättningar i oförvägna blandformer, bland andra Marlowes Doktor Faustus och Tove Olsons Det nya riket – båda tolkningar i samhällskritisk men ändå magisk realism och lysande svärta." 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär