Andrea Edwards

Skådespelare

Andrea Edwards började som barnskådespelare på Göteborgs Stadsteater, Storan samt på Angereds teater under Sven Wollters tid. Hon gick ut teaterhögskolan i Stockholm 2000, och kom därefter till Teater Giljotin där hon gjorde titelrollen i Markisinnan de Sade som blev mycket uppmärksammad. Andrea har sedan dess frilansat på teatrar i främst Stockholm, däribland Teater Tribunalen, Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern och Galeasen. Hon har även varit på bl a Romateatern på Gotland samt Malmö Dockteater, där hon medverkade i hyllade Funktionell dumhet, samt regisserade Skvalpet. Funktionell dumhet har även blivit kortfilm; Vi bara lyder, baserad på Roland Paulsens bok, och vann nyligen pris på IDFA.

2011 hade hon premiär på Scum-manifestet av Valerie Solanas, och den blev mycket uppmärksammad både av hyllande publik och recensenter, men förföljdes också av näthat. Föreställningen har spelats för utsålda hus sedan dess några veckor per år i Sverige och Norden. 2014 gjorde Andrea en dokumentärfilm för SVT om arbetet med Scum-manifestet.

Andrea har även medverkat i ett flertal tv-produktioner och filmer, exempelvis Coacherna, Hassel och Jönssonligan - Den perfekta stöten.

Senast var Andrea på Malmö Stadsteater, Teaterrepubliken i Malmö samt på Calle Flygares teaterskola där hon regisserade avgångsklassen med en egenskriven pjäs. Andrea medverkade i Doktor Faustus och Dogville 2018 på Folkteatern samt i Jane Eyre våren 2019 och Doktor Faustus som kom tillbaka hösten 2019.

Andrea medverkar i Misantroperna våren 2020.


Att spela en roll som byggs av andra
Läs intervjun med Andrea Edwards i GP 181013

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär