Ilkka Häikiö

Ljusdesigner

Ilkka Häikiö har jobbat professionellt med scenkonst i över tjugo år och gjort ungefär 90 produktioner hittills, mest som ljusdesigner men även som scenograf och videokonstnär. Mest har han jobbat med teater- och operauppsättningar men även dans och installationer.

Ilkka Häikiö har haft uppdrag på såväl institutioner som Malmö Opera (Döden säger nej), Helsingborgs Stadsteater (Figaros bröllop), Teater Ibsen (Vildanden) och frigrupper som Teater Insite (Wonderland), Varitéteatern Barbès (Richard III) och Skillinge Teater (Peer Gynt). Han har även gjort mindre dansprojekt med bland andra Ingrid Rosborg (Passing Space), Masako Ono (Divine Materialism) och Claudia Catrazi (Next Step).

Ilkka Häikiö har genomfört workshops med ljus som tema på Odisha Biennale i Indien och på Teaterhögskolan i Malmö. Han har haft utställning på Tjörnedala Konsthall och Teatermuseet i Malmö samt gjort koncept och design till ett musikpedagogiskt rum för barn på Malmö Live (Okii Nami). Ilkka har ett förflutet i Malmös musikscen med punkbandet Retard Riot och jazzrock-ensemblen Salma Gandhi.

I höst är Ilkka Häikiö aktuell på Folkteatern med Monsieur Venus.

 

Fotograf: Jens Lennartson

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär