Niklas Falk

Skådespelare

Göteborgsfödde Niklas Falk tog som 20-åring examen på Teaterhögskolan i Göteborg 1967 och blev direkt engagerad vid stadens stadsteater och var knuten hit till 1988. Under denna angelägna teaterera var Niklas Falk medgrundare av barnteaterverksamheten i Stenhammarsalen, föregångare till Backa Teater, och uppbyggandet av vad som skulle bli Angereds teater, där han var verksam under tio år. Niklas Falk arbetade med en mängd regissörer som Ralf Långbacka, Lennart Hjulström och många andra i ett 50-tal föreställningar, bland annat titelrollen i Hamlet.

Sedan 1990 är Niklas Falk anställd på Kulturhuset Stockholm Stadsteater och har där medverkat i uppåt femtio olika föreställningar genom åren. Ett urval av alla pjäser och regissörer: Natten är dagens mor, Kaos är granne med gud (regi Tobias Theorell), 3.31.93. (regi Sofia Jupither), Dumma jävla mås (regi Frida Röhl), En folkefiende (regi Alexander Mørk-Eidem), Paria (regi Carl Kjellgren) och Elektratrilogin (regi Alexander Öberg).

För tv- och filmpubliken är Niklas Falk kanske mest känd för sina roller i Så som i himmelen och Så ock på jorden, Den tatuerade änkanIvar Kreuger, Tre kronor, Kvinna med födelsemärke, Zingo samt flera Wallander- och Beck-filmer. Hans röst hörs även i många animerade filmer, radionoveller och som inläsare av ljudböcker.

Våren 2021 är Niklas Falk aktuell i Arvet på Folkteatern.

 

Fotograf: Petra Hellberg

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär