Hoppa till huvudinnehåll
Iwar Wiklander

Iwar Wiklander

Skådespelare

1960 gick Iwar ut Calle Flygares teaterskola. Han inledde sin karriär som revyskådespelare, men kom snabbt att bredda sin repertoar och har spelat det mesta från Shakespeare till Norén. Han har medverkat i en mängd tv-serier och filmer, bl a Dom unga örnarna (1982), Vilgot Sjömans Hur ska det gå för Pettersson? (1984), Killinggängets Fyra nyanser av brunt (2004) samt som chef för kriminalroteln i filmerna om Kommissarie Winter. För sin medverkan i Hundraettåringen som smet från notan och försvann nominerades han 2016 till en Guldbagge för bästa manliga biroll.

Iwar och Folkteatern har en lång historia tillsammans. Som skådespelare har han bl a spelat Hamlet, Markurell och pappan i Festen här. I två omgångar har Iwar också varit teaterchef på Folkteatern (1973–1976 och 1987–1991). Hösten 2017 medverkade Iwar i Den goda människan i Sezuan.

Som teaterskådespelare har han efter pensioneringen från Folkteatern 1998 bland annat synts på Dramaten och Göteborgs Stadsteater. Där har han medverkat pjäser som I väntan på Godot tillsammans med Sven Wollter, och senast i Anna Takanens uppsättning av Fosterlandet. Tillsammans med Birgitta Ulfsson gästspelade Iwar på Folkteatern med A. R. Gurneys Kärleksbrev 2016.

Iwar har erhållit Vilhelm Moberg-stipendiet, Teaterförbundets De Wahl-stipendium, Svenska Akademins teaterpris, Carl Åkermarks stipendium och medaljen Litteris et Artibus. Han har även varit professor i talgestaltning vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Foto Matilda Rahm