Hoppa till huvudinnehåll
Sofia Adrian Jupither

Sofia Adrian Jupither

Regissör

Sofia Adrian Jupither är teaterregissör och har varit verksam på bland annat Dramaten, Stockholms Stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Nationaltheatret i Oslo. Hon har hyllats för sina uppsättningar av bland annat Lars Noréns och Jon Fosses verk och även vunnit både Svenska Dagbladets Thaliapris och norska Heddaprisen.

Sofia Adrian Jupither debuterade som regissör 2001 på Helsingborgs Stadsteater med pjäsen Besök av Jon Fosse. Därefter följde Flickan i soffan av samme författare och Till Damaskus av August Strindberg, båda på Stockholms Stadsteater. Hon har även satt upp Andras liv av Donald Margulies på Uppsala Stadsteater (2004) och Ninna Tersmans Utanpå Teater Giljotin (2004). 2005 satte hon upp urpremiären av Jon Fosses Svevn på Nationaltheatret i Oslo, en uppsättning för vilken hon 2006 belönades med det norska teaterpriset "Heddaprisen" i kategorien bästa regi. Samma höst gjorde hon även debut som Ibsen-regissör med en uppsättning av Vildanden på Rogaland Teater i Stavanger.

Sofia Adrian Jupither och dramatikern Lars Norén hade ett långvarigt samarbete och hon har tidigare gjort en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik (2017) och Episod (2018), och på Folkteatern Skalv (2010) och Fragmente (2012). Under perioden då Lars Norén var konstnärlig ledare på Folkteatern var Sofia en av de regissörer som var Artist in residence på teatern.

Sofia är aktuell med Solitaire på Folkteatern hösten 2022.