Javier Perez

Dansare

Javier Perez är en spansk dansare och rörelseinstruktör med bas i både Sverige och Spanien. Han studerade balett och modern dans vid Centro Andaluz de Danza i hemstaden Sevilla innan han 2008 flyttade till Barcelona för att ta examen i samtida dans vid Institut del Teatre.

2008-2012 ingick Javier i flera spanska danskompanier och arbetade med koreografer som Johan Inger, Eva Bertomeu, Juan Dolores Caballero och Fernando Hurtado/National Ballet of Paraguay. 2012 slöt han upp med det svenska danskompaniet NORRDANS för svenska och internationella turnéer med verk koreograferade av Ohad Naharin, Mats Ek, Marcos Morau/LaVeronal, Martin Forsberg, Thomas Noone, Fernando Melo, Yosi Berg, Oded Graf, och många fler. Sedan hösten 2015 har Javier medverkat som fristående dansare för koreografer som Shumpei Nemoto (Side/Side), Alexander Whitley (Pattern Recognition) och Örjan Andersson (Carmen Moves). 

Under det senaste året har Javier även vidareutvecklat sitt koreografiska arbete i rollen som rörelseinstruktör för flertalet operaproduktioner och som regiassistent för olika dansproduktioner. På Folkteatern var Javier Perez aktuell i föreställningen Hamlet 2017.

Hösten 2023 medverkade Javier i Ett drömspel på Folkteatern.

Foto: Carl Thorborg