Om Folkteatern

Folkteaterns vision är att vara en av norra Europas mest intressanta scener. Det är en plats som lever, där vi utforskar och skärskådar samtiden, där människor möter och umgås med konsten och alla de frågor som den ställer, fem kvällar i veckan. Våra fyra scener fylls med kvalitativ scenkonst som utmanar, engagerar, roar, ifrågasätter och bjuder in till nya perspektiv. Nyskriven dramatik, klassiska dramer i nya former, danskonst, experimentell musik, poesi, filmkonst, performance, litteratur, samtal och debatter. Ett hörn av Göteborg där allt är möjligt, där alla kan hitta hem, om så bara för en stund. 

Samarbeten

Folkteatern samarbetar med många olika parter; andra teatrar, civilsamhällesorganisationer och fria aktörer. En del samarbeten är återkommande och långsiktiga, andra är samarbeten omkring ett specifikt projekt eller insats. Med dessa samarbeten får vi spännande produktioner till teatern och vidgar vyerna.

Framtiden mot en regionägd teater

Folkteatern är en länsteater med placering i Göteborg, vilket betyder att vi får anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen, som alltså är vår regionala ekonomiska huvudman. Från och med 1 januari 2021 drivs Folkteatern i form av ett aktiebolag: Folkteatern Västra Götaland AB. Bolaget är helägt av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. Föreningen består av medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar - t ex fackförbund, hyresgästföreningar och bildningsförbund.

Folkteatern har inlett ett arbete med att undersöka förutsättningarna för att så småningom bli en regionägd teater. Syftet är att teaterns ägande och finansiering ska hänga ihop, då Folkteatern sedan många år helt finansieras av Västra Götalandsregionen. Detta medför ingen ändring för teaterns inriktning. Folkteatern kommer att fortsätta att skapa engagerande teater för den breda publiken.

Vår resa genom tiderna

1951

Spelades den första föreställningen på den teaterscen som tillkom i samband med byggandet av Folkets Hus på Järntorget. Teatern drevs av Folkets Hus och fungerade som en turnéteater. Man hade ingen fast ensemble, utan tog emot turnerande teateruppsättningar.

1958

Bytte man namn till Folkteatern och fick sin första chef; Mats Johansson. Folkteatern fick också en fast ensemble och etablerade sig på riktigt som en av Göteborgs teatrar. Man spelade ny dramatik och pjäser av bl a Hjalmar Bergman.

1968

Reagerade personalen mot teaterns nya profil och med utgångspunkt från föreningens stadgar formulerades en ny inriktning för teaterns arbete. Man återupprättade "Folkteatertanken" och hävdade att det var medlemmarna som var teaterns viktigaste publik.

1988

Blev en tillbyggnad och renovering av teatern klar. Teaterns personal fick nya arbetsrum, loger och repetitionslokaler. Det rådde bot på den dåliga arbetsmiljön som länge varit ett problem.

1998

En ny verksamhet tarform: Unga FolkTeatern - en amatörteaterförening med syfte att knyta unga människor till teatern.

Folkteaterns styrelse

Styrelsen för Folkteatern Västra Götaland AB

Kerstin Brunnberg

Ordförande, mångårig journalist, tidigare chef för Sveriges Radio och f.d. ordförande i Statens Kulturråd.

Anders Danielsson

Vice ordförande, fd Landshövding i Västra Götaland och med flera förtroendeuppdrag.

Eva Moberg

Ordförande Folkteatern ekonomisk förening.

Erik Sundfeldt

Krögare

Lars Edmar

HBTQ-s

Katarina Malmer

mångårig journalist och TV-producent för SR, SVT, TV4 mm.

Styrelsen för Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening

Eva Moberg

Ordförande, Kulturarbetarnas s-förening

Lars Edmar

Ordförande, Kulturarbetarnas s-förening

Petur Johannesson

Kassör 1 år, Vänsterpartiet Göteborg

Conny Källström

Kommunal Väst

Aida Hadziselimovic,

Västra frölunda s-förening

Gus Kaage

Vänsterpartiet Göteborg

Hellen Smitterberg

Konstnärlig ledare på JONK! Scenkonst

Verksamhetsberättelse

Här kan du se verksamhetsberättelser från tidigare år. Hittar du inte det du söker? Kontakta info@folkteatern.se

Håll dig uppdaterad!

Missa inga nyheter, erbjudanden eller föreställningar – anmäl dig till vårt nyhetsbrev.