Jonas Sjöqvist

Skådespelare

Jonas är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg. Han gjorde scenskolepraktik på Folkteatern i Getingsommar och har sedan fortsatt på Folkteatern med roller i bland annat Simon och ekarna, Mordet på en fd komiker, Tre kärlekarShortcuts, som "Apollon" i Lars Noréns uppsättning av Orestien, Skalv - Terminal 11, Heliga Johanna från slakthusen, Apatiska för nybörjare, Vinter och i Sofia Adrian Jupithers uppsättning av Lars Noréns Fragmente, som även spelades på flera teatrar runt om i Europa. Jonas har på senare år bland mycket annat även medverkat i Sanning c/o Folkteatern: Not Based on a True Story och VariationMarie Antoinette, Hamlet, Madame Bovary, Misantroperna och Don Quijote. Senast var Jonas aktuell i Quasimodo, i Ett drömspel och i Bröderna Mozart på Folkteatern. 

2015/2016 medverkade Jonas i Tigern med Jupither Josephsson Theatre Company. Föreställningen turnerade i Sverige och Europa, och turnén avslutades med ett gästspel på Teaterfestivalen i Avignon. Under 2018 medverkade han i Jupither Josephsson Theatre Companys uppsättning av Lars Noréns Episod. Båda uppsättningarna regisserades av Sofia Adrian Jupither. Jonas har även medverkat i uppsättningen Historier om ett äktenskap som spelades på Nationaltheatret i Oslo och på Brageteatret i Drammen, Norge. 

Jonas medverkade även i Solitaire av Lars Norén och i regi av Sofia Adrian Jupither. Föreställningen turnerade under våren 2022 i Norden och spelades i juli på teaterfestivalen i Avignon. Under hösten fortsatte turnén i både Sverige och Finland med ett längre stopp på bl a Folkteatern. 

På film och TV har vi sett Jonas i bland annat SVT:s Emmybelönade Sanningen om MarikaKommissarie Winter, ÄngelbyJohan Falk och i Beck

Hösten 2024 är Jonas aktuell i Onkel Vanja.

Foto: Mats Bäcker