Lovisa Samuelsson

Musiker, Kompositör

Lovisa Samuelsson är musiker, kompositör och artist utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, med utbytesstudier på Instituto Superior de Arte i Havanna, Kuba. Hon debuterade i fullängdsformat 2014 med den kritikerrosade skivan Main Magma Chamber och har sedan dess turnerat både i Sverige och utomlands. 2020 kom den efterlängtade uppföljaren STAD / DIS som fick stor uppmärksamhet och bl a utnämndes till ett av årets bästa album av Sveriges Radios P1 Kultur. Lovisa har belönats med prestigefyllda Ted Gärdestadsstipendiet, ett flertal STIM-stipendium och ett flerårigt arbetsstipendium för att nämna några.

Lovisa är grundare till det feministiska skivbolaget PACAYA records som nu huserar över 20 band och drivs i kooperativ form. Hon är även med och driver kollektivet Blinda Tigern, en rep- och konsertlokal på Musikaliska i Stockholm.

De senaste åren har hon turnerat flitigt som sångare och multiinstrumentalist (cello, piano, gitarr, dragspel, bas, slagverk ...) med bl a Ane Brun, Jonathan Johansson, Loney Dear, Augustifamiljen, Tomas Andersson Wij, Mauro Scocco, Sarah Dawn Finer och Sissela Kyle.

Från hösten 2022 fram till januari 2024 medverkade Lovisa i uppsättningen K på Folkteatern.

Foto: Per Kristiansen