Maria Johansson Josephsson

Skådespelare

Maria är frilansande sångerska och skådespelare inom flera olika stilar och genrer. Hon undervisar även i sång och tal samt arrangerar och komponerar musik.

Under 2021 tillträdde Maria som lektor i musikalisk gestaltning med inriktning sång vid Musikhögskolan i Örebro. Som sångerska och kompositör jobbar hon gärna med genreöverskridande tekniker och improvisation som vital del i ett konstnärligt gestaltande. Maria är utbildad sång- och körpedagog från Musikhögskolan iÖrebro samt examinerad logonom från Stockholms Musikpedagogiska institut.

Hösten 2023 var Maria aktuell som skådespelare, sångare och kompositör i Suzanne Ostens regi av Erik Uddenbergs nyskrivna pjäs Konspiration på Dramaten. Maria har medverkat som skådespelare och sångerska i flera av Suzanne Ostens föreställningar, bland annat Glada änkan på Folkoperan, I Annas garderob på Göteborgs Stadsteater, operan Magnus-Maria i Mariehamn och på turné i Norden samt föreställningen Falla ur tiden på Dramaten. Hösten 2018 kunde hon höras i föreställningen Fenix på Dramaten, en föreställning som även turnerade i Frankrike 2028/2019, samt i Pampiga systrars symfoni med Göteborgs Symfoniker och Kungliga Filharmonikerna.

Under 2021var Maria skådespelare och kompositör i föreställningen Buster Keaton på månen på Unga Klara. Föreställningen blev uttagen till BiBu-scenkonstbiennal våren 2022 och återkom på Unga Klara med ny spelperiod våren 2023. 2022 fick Maria motta Bennystipendiet från Dramaten för sitt ”genommusikaliska konstnärskap”.

Våren 2023 medverkade Maria som kompositör och skådespelare i Lysistrate – Återkomsten på Soppteatern, Kulturhuset Stadsteatern. Sommaren 2023 medverkade hon som skådespelare och musiker i Rebel Royal för Parkteatern i Stockholm.

Maria konserterar kontinuerligt med kontrabasisten Sebastien Dubé i deras ovanliga duo: kontrabas och sång. Under 2017 var de bland annat inbjudna till en festival i New York med basister från hela världen samt en annan inbjuden på hösten till en festival på Tchaikovsky Konsert Hall i Moskva för konsert tillsammans med en symfoniorkester från Moskva. I januari 2024 var Maria en av Sebastien Dubés gäster under Svenska Kammarorkesterns trettondagskonsert på konserthuset i Örebro. 

Under 2019 turnerade Maria med Riksteatern; på våren med duetten Det är som det är, och under hösten i dans- och teaterverket Helheten, till vilka hon även skrivit musiken. Båda i regi av Tove Sahlin. Hösten 2021 var Maria musikalisk instuderare till den nyskrivna musikalen Eufori med musik av Rebecca och Fiona och text av Malin Axelsson.

Hösten 2024 är Maria aktuell i Monsieur Venus.