Sofia Jannok

Artist och låtskrivare

Född och uppvuxen i Sápmi. Bor i Umeå men tillhör Luokta-Mávas sameby i Arjeplogs kommun. Är huvudsakligen artist och låtskrivare och började stå på scenen som 11-åring. Under eget namn har Sofia Jannok gett ut fem album och en EP. Musiken rör sig från jojk till storslagen pop och bär element från såväl jazz som hiphop. Oavsett om hon skriver sin musik på engelska, svenska eller sitt modersmål samiska, omfamnar hon varje stycke med en omisskännlig identitet. Hon har bland annat tilldelats Evert Taube-stipendiet, Ulla Billquist-stipendiet samt Årets artist på Folk-och världsmusikgalan för sin musik. Senaste albumet "LÁVV U" kom 2021. 

Sofia Jannok har sedan barnsben engagerat sig för urfolk och miljö. Sedan 2014 har hennes stiftelse, Sofia Jannok Foundation, delat ut stipendier till personer som verkat för urfolks rätt att existera och skydd av land och vatten. 2022 blev hon utsedd till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden.

Sofia Jannok är hedersdoktor i filosofie vid Luleå tekniska universitet. Senaste tiden har hon medverkat som skådespelare i filmerna Låt älven leva, Unborn Biru, och Upproret.

 

Foto: Petter Hedman