Ylva Olaison

Skådespelare

Ylva Olaison är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Göteborg och har även gått magisterprogrammet Filmiska processer på Filmhögskolan i Göteborg. Ylva frilansar som skådespelare inom teater, film och tv.

De senaste åren har hon setts bland annat på Göteborgs Stadsteater i uppsättningar som Vem är Schmitz?, Gösta Berlings Saga och Körsbärsträdgården samt på Backa Teater i bland annat Ungdomen är deras sjukdom och Parzival. Hösten 2021 medverkade Ylva i Rövarna på Folkteatern och våren 2022 regisserade hon monologen Underground med Nina Haber, också det på Folkteatern. Underground framfördes först på en hemlig plats i teaterns källare, därefter i ett tält på festivalområdet på Way Out West i augusti 2022.

På TV har Ylva setts i bland annat Syrror och Sommaren med släkten. Hon har även arbetat på Stockholms Stadsteater, Teater Tribunalen, Borås Stadsteater och Unga Roma på Gotland.

Ylva är med och driver film- och teaterproduktionsbolaget ÖGAT Film som har producerat långfilmen Det Moderna Projektet I (2016) och kortfilmen Magnus är sexist (2020). ÖGAT stod även för idé och koncept till uppsättningarna av Och nu vart far vi nu?  (2018) och Dödsdansen (2021) på Folkteatern. 

Från hösten 2022 fram till januari 2024 var Ylva aktuell med uppsättningen K på Folkteatern.