Doc Lounge – Beyond Utopia

Dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.

Spelas

27 februari 2024

Beskrivning

Två kvällar i vår förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Skulle du våga lämna det landet som du växte upp med att tro var ett paradis, och dessutom riskera ditt liv?

Följ med på en nervkittlande resa på liv och död när vi följer individer som försöker fly från Nordkorea, ett av de mest förtryckta länderna i världen.

Beyond Utopia ger en bild av hur långt människor är beredda att gå för att nå friheten. I centrum för filmen finns en mamma som desperat vill återförenas med barnet hon tvingades lämna kvar, en familj om fem personer inklusive små barn och en åldrande farmor som ger sig ut på en livsfarlig resa över floden Yalu och in i de ogästvänliga bergen i Kina, och en religiös ledare som är ute för att hjälpa dessa desperata människor. Att lämna hemlandet är förenat med stora faror: stränga straff, däribland dödsstraff, om man blir tillfångatagen, och risken att bli utnyttjad av skrupellösa flyktingsmugglare. Familjemedlemmar som lämnas kvar i Nordkorea riskerar också repressalier. Ändå är vissa redo att försöka, till varje pris.

Madeleine Gavins gripande och viktiga film låter åskådarna leva med dessa människor under deras farliga flyktförsök och får oss att känna hur det är på liv och död. Resultatet är en unik och oförglömlig upplevelse.

Vinnaren av publikpriset på Sundance Film Festival och Sydney Film Festival 2023

Regi: Madeleine Gavin
Speltid: 115 mn
Land: USA
Språk: koreanska, engelska
Undertext: engelska

Samtal efter filmen
Hur navigerar man i konstbranschen som nyexaminerad konstnär? Är det lätt att stå emot sirenernas (läs marknadens) sång eller hur hanterar man dilemmat mellan konst och business? 
Emilié Sterner, Klara Ström och Maja Oldefors är tre konstnärer i olika faser av sin karriär, verksamma i Göteborg och utomlands. Hör dem reflektera efter film i ett samtal lett av Oscar Ramos, konstnär, kurator och co-grundare av NSFW/SVILOVA, en ideell plattform för samtidskonst.   Obs, samtalet är på engelska.

Emilié Sterner är utbildad i Fri Konst på HDK-Valand och arbetar med performance, installation och scenkonst. I Oktober turnerar hon I Tyskland med sin performance babies. I somras var hon delaktig i Drömmarnas Monument på Götaplatsen.    

Klara Ström arbetar med text och röst i performance och hennes arbete tar även form i installation, skulptur, måleri och video. Klara är utbildad vid Konstfack i Stockholm och Kunstakademiet på Kunsthøgskolen i Oslo.   

Maja Oldefors är en nuvarande konststudent i Fri Konst på HDK-Valand, vars arbete främst gestaltas i installationer, performance och video.  

Visningarna presenteras i stolt samarbete mellan Doc Lounge, Folkteatern, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, FilmCloud och ABF. Mer om Doc Lounge: Hemsidan  Facebook

Andra föreställningar

Håll dig uppdaterad!

Missa inga nyheter, erbjudanden eller föreställningar – anmäl dig till vårt nyhetsbrev.