The Content Shows

there is something called acting

Spelas

08 februari 2024 07 februari 2024

Beskrivning

Målar du? Är du skulptör? Skriver du poesi? Gör musik eller vill dela med dig av en idé? Utställningen The Content Shows utlyser OPEN CALL för två kvällars vernissager i vår. Den 8 februari är det dags för den första, som kallas ”there is something called acting”.

Du anmäler dig genom att skriva upp dig på en lista som kommer att hänga i Folkteaterns foajé i god tid innan vernissagen. Listan sätts upp den 5 januari. Först till kvarn gäller!

Den konstnärliga institutionen vill vara fri eftersom konsten måste få vara fri, annars blir konsten både tråkig, enformig och odemokratisk. Men hur fri kan egentligen konsten vara i en värld av institutioner?

I likhet med vilken icke-konstnärlig verksamhet som helst anställer institutionen i regel de mest framgångsrika, kända eller aktuella regissörerna och kuratorerna. Kuratorerna och regissörerna anställer i sin tur de mest kända eller aktuella skådespelarna och konstnärerna, som passar in i deras visioner. Argumentet till att anställningsprocessen måste ske på det här viset är att det färdiga verket anses nå ”hög konstnärlig kvalitet”.

Men hur påverkar den här typen av anställningsprocess egentligen konsten, blir den fri eller tråkig, enformig och odemokratisk? Skapar den här typen av anställningsprocess ett system som tvingar skådespelarna och konstnärerna att forma sitt konstnärskap för att tillgodose kuratorernas och regissörernas visioner som i sin tur vill tillgodose institutionens?

Dessa frågor undersöks i utställningen ”The Content Shows” där urvalsprocessen inte tar hänsyn till framgång, känddisskap eller aktualitet – det som blir avgörande är helt enkelt vem som skriver upp sig först på en lista …

The Content Shows kureras av Isa Robertini (1996)  som just nu studerar på Academy of Fine Arts Wien. Robertinis konstnärliga praktik växer fram utifrån iakttagelser gjorda av konstnärliga och/eller icke konstnärliga rum med eller utan konst, på olika platser i världen. 

Biljetter

Andra föreställningar

Håll dig uppdaterad!

Missa inga nyheter, erbjudanden eller föreställningar – anmäl dig till vårt nyhetsbrev.