Doc Lounge - Made to Measure

Dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.

Spelas

26 mars 2024

Beskrivning

Två kvällar i vår förvandlas Foajéscenen eller Lilla scenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Made to Measure
Är det möjligt att klona en människa enbart utifrån hennes onlinedata? 

Avslöjar våra digitala fotspår vilka vi innerst inne är? Som ett experiment skapar konstnärskollektivet Laokoon en dubbelgångare till en kvinna som är okänd för dem, helt och hållet baserad på hennes Google-sökningar under de senaste fem åren. Experimentet, som når sin kulmen när försökspersonen möter sin dubbelgångare, utforskar hur Google, Facebook och hundratals andra aktörer använder insamlad data för att utnyttja människors osäkerheter, svagheter, sjukdomar och beroendetendenser. Men skulle inte denna beteendedata även kunna användas i goda syften? Vilka typer av manipulation är i så fall socialt acceptabla och önskvärda?

Made to Measure ger en inblick i hur aningslöst vi anförtror de datainsamlande företagen med vårt känsloliv och våra hemligheter. Filmen ställer också stora filosofiska frågor: Blir idén om individuell autonomi föråldrad i den digitala tidsåldern? Vem bestämmer vem vi är och vem vi tror att vi är?

Made to Measure är ett experiment, ett genreöverskridande medieprojekt, en dokumentär – och en svindlande skildring av hur vi lämnar ut våra privatliv.

Regi: Cosima Terrasse, Moritz Riesewieck, Hans Block
Speltid: 52 minuter
Land: Tyskland
Språk: tyska och engelska
Undertext: engelska

Förband kl 19.00: Lily Arbor
2017 bildades Lily Arbor, folk-duon från Falkenberg som består av de två vännerna Felicia Darhult Störby och Lovisa Nilsson. Med välbalanserad stämsång och djupt personliga texter skapar de tillsammans ett innerligt sound som har beskrivits som ”en musikupplevelse utan fasader som känns både äkta och sårbar”.  

Lily Arbor har hunnit med mycket;  festivalat i Mexiko, varit på europaturné med det amerikanska bandet Cordovas och spelat på allt från små bygdegårdar till större scener runtom i Sverige. I september 2022 släpptes den självbetitlade debutplattan ”Lily Arbor” och snart börjar skiva nummer två närma sig. 

Eftersnack: Data detox – internetexperten guidar
Har du hört talas om data detox? Eller hur du kan minska ditt digitala fotspår? Doc Lounge har bjudit in Måns Jonasson från Internetstiftelsen för att reda ut det. Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, har lång erfarenhet av utvecklingen av webben, appar och internet i allmänhet. Som grundare av Internetmuseum har han föreläst om internets utveckling i Sverige i många år. Han har även skrivit ett flertal böcker för barn om programmering och digital teknik.

Biljetter

Andra föreställningar

Håll dig uppdaterad!

Missa inga nyheter, erbjudanden eller föreställningar – anmäl dig till vårt nyhetsbrev.