av Malin Axelsson, fritt efter Rachilde

En dekadent och maxad saga om skapandets kraft.
Hösten 2020 sätter Folkteatern upp den erotiska romanen Monsieur Venus av Rachilde på Stora Scenen. För dramatisering och regi svarar Malin Axelsson, tidigare konstnärlig ledare på Sveriges Radio Drama och ung scen/öst. Göteborgs-baserade Malin Dahlström från Niki & The Dove står bakom den nykomponerade musiken.

Pseudonymen Rachilde (Marguerite Vallette-Eymery) skrev Monsieur Venus 1884, när hon bara var runt 20 år gammal, men det är först nu som den utkommit i svensk översättning. Romanen berättar historien om överklasskvinnan Raoule som blir besatt av en ung man, och beslutar sig för att göra honom till sitt eget konstprojekt. Steg för steg formar hon om honom i enlighet med sina begär, och snart finns inga gränser för hur långt hon kan gå. 

 - I Monsieur Venus förvandlas Folkteatern till en drömsk plats för lek, snusk och dekadens, ett ställe där begäret och fantasin styr. Framför allt berättar vi en historia om konstens roll i våra liv. Vad är det för krafter och begär som driver människans kreativitet?, säger Malin Axelsson.

Uppsättningen kommer att bjuda publiken på en maximalistisk, gotisk, dekadent fantasi, kantad av sång, mörker och mystik. 


Malin Axelsson är dramatiker, författare och regissör från Stockholm. 2015-2019 var hon konstnärlig ledare på Sveriges Radio Drama och 2009–2015 hade hon samma uppdrag på ung scen/öst. Malin Axelssons dramatik har satts upp på bland annat Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Hon blev Augustpris-nominerad för "Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn" och fick Mare Kandre-priset för romandebuten "Anropa". Hennes verk har blivit översatta till bland annat tyska, franska, rumänska och norska. Våren 2020 är hon aktuell med säsong två av dramakomediserien "Cheferna” i podden P1 drama och med manus och regi till "Chefen” på Kulturhuset Stadsteatern.

Datum och tider
lör
28
nov
18:00
Stora Scenen

Vi på scenen

Krister Kern
Skådespelare
Läs mer
Rebecca Riggo
Skådespelare
Läs mer
Siluettbild medarbetare folkteatern
Fanny Risberg
Skådespelare
Läs mer
Dejmis Rustom Bustos
Skådespelare
Läs mer
Sara Wikström
Skådespelare
Läs mer

Produktion

Av Malin Axelsson, fritt efter Rachilde

Regi: Malin Axelsson

Scenografi och kostymdesign: Anna Dolata

Mask- och perukdesign: Susanne Åberg

Ljusdesign: Ilkka Häikiö

Komposition: Malin Dahlström

Medverkande: Krister Kern, Rebecca Riggo*, Fanny Risberg, Dejmis Rustom Bustos, Sara Wikström med flera.
(*praktikant från Högskolan för Scen och Musik Göteborgs Universitet)

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär