av Malin Axelsson, fritt efter Rachilde
Konst värd att döda för.

 

Hur långt får man gå för konstens skull? När du dansat på stadens alla baler och träffat alla möjliga och omöjliga beundrare och sett alla pjäser på den lokala teatern och ändå känner dig så otroligt uttråkad, vad gör du då? När den vanliga konsten inte längre ger dig något, och du börjar gräva djupare och djupare och inse vilka dunkla krafter och mörka begär som egentligen kommer att krävas för att underhålla dig, hur långt är du då villig att gå? 

Du kan alltid gå till Folkteatern och ta rygg på Raoule. När hon träffar den unge Jaques sätter han igång något chockartat i henne, och hon kan inte låta bli att förvandla honom till ett livs levande konstverk. När hon väl börjar finns det inget slut. Välkommen in i Monsieur Venus värld. Här styr begäret och kreativiteten helt utan hämningar. Frågan är vad det gör med dig.


Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. Läs mer här

Datum och tider
lör
28
nov
18:00
Stora Scenen

En dekadent och maxad saga om skapandets kraft.

Hösten 2020 sätter Folkteatern upp den erotiska romanen Monsieur Venus av Rachilde på Stora Scenen. För dramatisering och regi svarar Malin Axelsson, tidigare konstnärlig ledare på Sveriges Radio Drama och ung scen/öst. Göteborgs-baserade Malin Dahlström från Niki & The Dove står bakom den nykomponerade musiken.

Pseudonymen Rachilde (Marguerite Vallette-Eymery) skrev Monsieur Venus 1884, när hon bara var runt 20 år gammal, men det är först nu som den utkommit i svensk översättning. Romanen berättar historien om överklasskvinnan Raoule som blir besatt av en ung man, och beslutar sig för att göra honom till sitt eget konstprojekt. Steg för steg formar hon om honom i enlighet med sina begär, och snart finns inga gränser för hur långt hon kan gå. 

 - I Monsieur Venus förvandlas Folkteatern till en drömsk plats för lek, snusk och dekadens, ett ställe där begäret och fantasin styr. Framför allt berättar vi en historia om konstens roll i våra liv. Vad är det för krafter och begär som driver människans kreativitet?, säger Malin Axelsson.

Uppsättningen kommer att bjuda publiken på en maximalistisk, gotisk, dekadent fantasi, kantad av sång, mörker och mystik. 


Malin Axelsson är dramatiker, författare och regissör från Stockholm. 2015-2019 var hon konstnärlig ledare på Sveriges Radio Drama och 2009–2015 hade hon samma uppdrag på ung scen/öst. Malin Axelssons dramatik har satts upp på bland annat Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten. Hon blev Augustpris-nominerad för "Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn" och fick Mare Kandre-priset för romandebuten "Anropa". Hennes verk har blivit översatta till bland annat tyska, franska, rumänska och norska. Våren 2020 är hon aktuell med säsong två av dramakomediserien "Cheferna” i podden P1 drama och med manus och regi till "Chefen” på Kulturhuset Stadsteatern.

"Hon bytte chefsjobbet mot ett frilansliv med teatern"  Intervju med Malin Axelsson i Göteborgs-Posten 200729

Vi på scenen

Maria Johansson Josephsson
Skådespelare
Läs mer
Krister Kern
Skådespelare
Läs mer
Rebecca Riggo
Skådespelare
Läs mer
Fanny Risberg
Skådespelare
Läs mer
Dejmis Rustom Bustos
Skådespelare
Läs mer
Sara Wikström
Skådespelare
Läs mer

Produktion

Av Malin Axelsson, fritt efter Rachilde

Regi: Malin Axelsson

Scenografi och kostymdesign: Anna Dolata

Mask- och perukdesign: Susanne Åberg

Ljusdesign: Ilkka Häikiö

Kompositör: Malin Dahlström

Koreograf: Soledad Howe

Medverkande: Maria Johansson Josephsson, Krister Kern, Rebecca Riggo*, Fanny Risberg, Dejmis Rustom Bustos, Sara Wikström med flera. (*praktikant från Högskolan för Scen och Musik Göteborgs Universitet)

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär